URSARIA

Skriven dragulj Vrsara

O nama

o nama

Prva jedinstvena gastro-ekološka oaza u Istri.

Ursaria je ime naših maslinika zasađenih na jedinstvenoj lokaciji koja se nalazi neposredno na liticama parka prirode Limskog kanala duž staze Sv. Romualda. Upravo je obaveza prema očuvanju okoljnje prirode, a nadasve parka prirode, jamstvo da su naši maslinici 100% ekološki i da se održavaju pod strogim neprestranim nadzorom.

U našim maslinicima nalazi se kušaona gdje pružamo gastronomski doživljaj domaćih istarskih delicija. Uz masline su posađene još i smokve, kaki, žižule i različito aromatično bilje (Lavanda, Smilje) koji sinergijski nadopunjuju čak i svojevrsnu aromaterapeutsku bioraznolikost voćnjaka.

Dio maslinika površine oko 4 hektara, potječe još iz 18. stoljeća gdje prevladavaju stare autohtone sorte Istarske bjelice, Rosignole i Buže. Ukupna površina naših maslinika Ursaria iznosi 21 hektar sa preko 5.000 stabala od kojih su zastupljene sorte: Istarska bjelica, Buža, Rosignola, Leccino, Pendolino, Picholine i Oblica. Velika većina zasađenih maslina (preko 70%) su autohtone istarske sorte, među kojima dominira Istarska bjelica.

Ulje Ursaria je ujedno i naš glavni proizvod koji je poznat kao ulje izuzetne kvalitete, proizvedeno na ekološki način što je potvrđeno brojnim nagradama i ekološkim certifikatom.

Visoki standardi proizvodnje po strogim pravilima ekološke poljoprivrede, ručna berba, hladno prešanje i pravilno skladištenje čine sva naša ulja visoke kvalitete što potvrđuju i brojne nagrade. Ekološko maslinovo ulje Ursaria proizvodi se posebno po sortama (monosortno) uz jednu kupažu (ulje sljubljenih sorti) pod nazivom Ulje Ursaria.

Naziv Ursaria baštinimo iz jednog od starih imena naselja Vrsar ( lat. Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria; tal. Orsera), koje u korijenu vuče porijeklo od negdašnjeg pojma ur za koji se smatra da se odnosio na izvor. Naime i cijelo priobalje između Funtane i Vrsara nekad se nazivalo Ursaria, (rekli bismo danas - izvorišta) budući da su se moreplovci na svojim plovidbama često baš ovdje znali zaustavljati obnoviti brodske zalihe pitke vode.

Ursaria proizvodi

Proizvodi

SELEKCIJA ULJE URSARIA

SELEKCIJA URSARIA


Ulje sljubljenih sorti. Idealna mješavina sorata Istarska bjelica, Buža i Rosignola, Leccino i Pendolino. Intenzivnog mirisa po zelenom plodu masline, intenzivne ali ujednačene gorčine i pikantnosti. Bogatim mirisom i okusom izvanredno nadopunjuje sva jela.

URSARIA LECCINO

LECCINO


Ulje od talijanske sorte Leccino koja se u Istri uzgaja od 40-ih godina prošloga stoljeća. Odlikuje ga svjež, srednje intenzivnan okus i miris po zelenom plodu masline, travi i zelenoj rajčici. Ujednačene blage pikantnosti i gorčine sa laganim cvijetnim notama. Svojom svježinom oplemeniti će jela od ribe, morskih plodova, a odlično se sljubljuje sa svježim sirevima i slasticama od skute.

URSARIA ROSIGNOLA

ROSIGNOLA


Ekstra djevičansko maslinovo ulje od autohtone istarske sorte Rossignola (istarski Rošinjola, hr. Rosulja). Izrazito intenzivnog mirisa i okusa po zelenom plodu masline. Intenzivne gorčine i pikantnosti. Odlično se sljubljuje sa zrelim sirevima, jelima od divljači i gljivama, te slasticama od badema i lješnjaka

URSARIA BUŽA

BUŽA


Ulje od autohtone istarske sorte Buža, intenzivnog mirisa na plod masline, pokošenu travu, radić i badem. Intenzivnog voćnog okusa, ujednačene gorčine i pikantnosti. Odlično se sljubljuje sa zrelim sirevima, crvenim mesom sa žara, te gustim juhama i maneštrama.

URSARIA CHILI

CHILI


Začinsko maslinovo ulje na bazi ljutih papričica (chili). Dobiveno maceracijom ljutih papričica u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Blage ljutine, okusa i mirisa po chili papričicama. Idealan začin za domaću pizzu i sva jela koja treba lagano naljutiti.

DOMAĆI PRŠUT

DOMAĆI PRŠUT


Domaći istarski pršut

Kušaona

Kušajte pravi domaći istarski pršut i istarski sir na jedinstvenoj lokaciji usred našeg ekološkog maslinika sa prelijepim pogledom na Limski kanal. Uživajte u kapljici domaćeg crnog ili bijelog vina ili pak nešto jačih lokalnih domaćih žestokih pića.

kušanje istarskih proizvoda
pogled na limski kanal
kušanje proizvoda

Galerija slika

Aerial-view-of-Ursaria-olive-groves Cover-picture-Ursaria Ursaria-0001 Ursaria-0002 Ursaria-0003 Ursaria-0004 Ursaria-0005 Ursaria-0006 Ursaria-0007 Ursaria-0008 Ursaria-0009 Ursaria-0010